Het verzonnen zwembad…


Al veel verschillende jaren droom ik over een niet bestaand zwembad. (schatting 10 jaar maar misschien is dit al wel langer). Mijn brein maakt vaak nachtelijk uitstapjes naar dit “paradijs”. Met paradijs tussen haakjes want dat valt wel mee.. zo leuk is het vaak niet!  Nou is niet alles eng bij mij hoor sommige dromen over dit zwembad zijn ook gewoon oké maar het gaat vaak uiteindelijk toch de enge kant op. Er gebeuren dreigende dingen of er komen aanleidingen om toch de enge kant op te gaan. Ik kan me ook echt niet bedenken waarom ik exact over dit zwembad droom want het bestaat gewoon niet! Ik weet niet dat ik droom als ik deze dromen heb maar ik lijk wel bij mijn verstand te zijn en ik denk heel veel dingen tegelijk.

Het begint vaak hetzelfde we gaan een stukje rijden met de auto en komen dan bij dit zwembad uit zonder reden. Soms ben ik er gewoon opeens maar vaak ben ik er dus ook op vakantie. We zitten dan in een vakantie huisje vlakbij dit zwembad of op een soort van camping die in mijn hoofd zit (waar ik echt nog nooit ben geweest). Soms zitten we dan in een huisje, soms in een tent op een tentplek met een oppervlakte van een 2 persoons matras. Hier kunnen wij dan onze kont niet keren en is verre van comfortabel. We slapen dan gewoon met een luchtbed in de buitenlucht op die plek maar het voelt slecht en niet goed.

En dan gaan we naar het zwembad want daarom logeren we immers hier. We lopen langs een grote raam partij die aan de rechterkant zit en dat spiegelt dan een beetje. Het is verschillend wie er bij me zijn en vaak besef ik dat niet eens maar zijn er gewoon mensen bij. Er zijn dus veel ramen maar er echt doorheen kijken doe ik nooit. Ik weet niet wat erachter zit en het is er gewoon. Het lijkt alsof ik niet mag binnen kijken. Dan komen we bij een grote glazen voordeur die uit 2 delen bestaat waar we doorheen moeten lopen. Ze gaan automatisch open voor ons. Terwijl we door de voordeur lopen heb ik plots mijn zwemkleding al aan zonder me om te kleden. Dit lijk ik dan met mijn gedachten te besturen. Ik heb een vlucht gevoel en ik wil helemaal niet gaan zwemmen maar ik moet. De deur kun je ook niet meteen weer uitlopen want die sluit en valt in het slot. Ik moet dus alles afleggen ondergaan. Het voelt niet prettig.

We lopen dan dus rechtdoor en ik voel het zwembad gevoel al om mij heen met kleine, witte tegeltjes. Rechts in de gang terwijl ik loop is dan het 1ste zwembad maar je moet nog rechtdoor lopen om bij het echte zwembad paradijs te komen. Dit is een soort voor zwembad waar je eerst langs moet lopen. Er zit ongeveer 6 meter waar je loopt en waar het zwembad begint. Het is een rechthoek van ongeveer 8 bij 15 meter. Als ik naar boven kijk links van me zitten er een soort van haken een meter of 5 boven me. Je kunt je hier aan vast houden en dat is haast tot het plafond! Het zwembad loopt heel snel van ondiep naar best wel diep en dat vind ik een vervelend idee. Ik houdt helemaal niet van diep water want dat vind ik eng. Terwijl ik hier loop en goed om me heen kijk zie ik dat ik eigenlijk dwars door een zwembad heen loop. Het zwembad komt eigenlijk tot 5 meter boven mij maar is nu gezakt en begint dus 6 meter naast me pas. Ik weet gevoelsmatig dat 1 keer in de zoveel tijd dit zwembad gaat stijgen helemaal tot het plafond door een soort van reusachtige golven en een soort van golfslagbad. Het gaat er dan best woest aan toe en je word helemaal ondergedompeld in het water. Je moet dan heel erg je best doen om niet te verdrinken en om adem te halen. Telkens trekt het water dan een klein beetje terug zodat je adem kunt halen en dan komt het weer en weer en weer… Als je omsingelt bent door het water lijkt het steeds langer te duren en voor je stikt zakt het dan weer. Het zwembad lijkt wat met mij te spelen en me bang te maken. Aan de haken bij het plafond hou ik me dan vast en gevoelsmatig weet ik dat ze hier ook voor bedoelt zijn. Het zwembad lijkt een eigen gedachte te hebben en wil mij dan net niet vermoorden. Ik heb dit best vaak gehad en dan schrok ik wakker in pure paniek en naar adem snakkend.. Ik ben hier ook weleens dood gegaan en verdronken maar dat gebeurd nu niet meer. Telkens vind ik het doodeng dat ik hier doorheen moet lopen maar toch doe ik dat omdat ik het gevoel heb dat dit moet. Ik kan ook niet veel anders want dit is gewoon het pad dat ik moet afleggen. Ik weet wel dat ik hier snel voorbij moet lopen want anders gaat dit weer gebeuren. De laatste tijd kan ik vaak gewoon doorlopen en dit zwembad besturen en luistert het na mij.

Als ik doorloop kom ik dus echt binnen en rechts van mij is een bad in een ronde vorm. Het is niet exact rond maar er zitten verschillende rondingen en bogen in dit bad om het leuk te maken. Het is een heel groot kinderbad wat eigenlijk niet perse voor kleine kinderen is maar het lijkt zo. Vooraan zit een trapje om erin te stappen en dan is rechts een glijbaantje waarbij je in een grot komt ( de grot is niet heel groot). Ik wil daar nooit in omdat het daar eng is maar dat was vooral vroeger heel eng. Tegenwoordig valt dit dus wel mee. Soms als de grot daar zin in heeft dwingt iets mij en ik ga van die glijbaan (wil ik dan niet maar dat gebeurd toch) dan kom ik in die grot en zit ik gevangen. Als ik er dan uit wil dan moet ik door een tunnel die helemaal gevuld is met water en moet ik mijn adem inhouden. Het lijkt dan een soort van water koepel want je ook wel bij aquariums ziet. (terwijl ik nu uit probeer te leggen hoe het eruit ziet krijg ik al een akelig gevoel).  Ik durf dit dan absoluut niet en dan blijf ik daar dus vast zitten en schrik ik wakker. Ik kan er dus niet meer uit. Ik bedenk me dan in mijn droom dat ik dit absoluut niet ga doen. Ik durf dit niet en ik doe het niet ook al moet het! Als mijn droomgebied aan de goede kant is dan is deze grot niet zo eng. Soms gaan mijn dromen echt de duistere kant op en dan gebeurd dat dus wel. (maar die tijd lijkt wel een beetje voorbij). Op de 1 of andere manier ben ik wel steeds minder bang voor deze grot met water koepel en het gebeurd ook bijna nooit meer dat ik erin verstrikt raak. verder is dit kinderzwembad wel oké om in rond te zwemmen en niet eng want het is wel leuk aangekleed en niet zo heel erg diep. Ik probeer dan wel echt bij de grot uit de beurt te blijven. Als je daar rond zwemt ziet de grot er kinderlijk, simpel en wel leuk uit. Je kunt er zelfs inkijken en dan is het gewoon normaal. Het enge begint dus pas als je van dat glijbaantje af gaat en alsof het duistere dan pas vrij komt en dan zie je het ook pas.

Aan de rechterzijde zit een ronding en een ander bad vast aan het kinderbad.  Dit is een rond bad waar een grote, lange tunnelglijbaan op uit komt. Dit bad is heel erg diep. Deze glijbaan is niet heel erg bijzonder of heel eng en in mijn droom durf ik er best vanaf alleen verdrinken er dus mensen in dit bad (ik zelf nog nooit). Pas geleden droomde ik dat mijn zoon van deze glijbaan ging (daar is hij namelijk gek op). En ik wachtte op hem aan de kant en terwijl hij in het bad terecht kwam. Hij heeft 3 zwemdiploma’s en kan erg goed zwemmen dus ik maakte me geen zorgen. Ik stond beneden aan de kant op hem te wachten. Toen hij in het bad terecht kwam raakte hij helemaal in paniek en verdronk dus voor mijn ogen en ik kon hem niet redden. Mijn zoon verdronk dus voor mijn ogen en ik sprong in het zwembad maar ik bleef op het oppervlak. Ik durfde absoluut niet onder water te gaan om hem te pakken. Iets blokkeerde me en ik kan en durf het niet terwijl ik dit in het echt natuurlijk wel zou doen!! Ik laat hem als moeder gewoon onder mij verdrinken en ik doe niks. Ik zie het leven uit zijn gezichtje trekken en zie hem dus slap over de bodem van het zwembad drijven. Ik schrok hier zo erg van wakker dat ik er gewoon van moest huilen toen ik wakker schrok. Ik wist dat het nep was en dat het maar een droom was en dat ik dit in het echt helemaal niet zo zou aanpakken maar dat gevoel is niet te beschrijven. Ik ben toen midden in de nacht beneden in de woonkamer tv gaan kijken omdat ik niet verder durfde te gaan slapen in de angst om verder te dromen. Na deze ervaring heb ik nog vaker over dit zwembad gedroomd en het lukt me om dan voorbij dit bad te komen en er niet veel aandacht aan te besteden maar ik word er wel constant aan herinnert. Dus ik krijg een herinnering in mijn droom van een andere droom dat niet echt gebeurd is vreemd he? Mijn zoon is de volgende dromen gelukkig gewoon weer springlevend en doet weer mee. Mijn man is er ook altijd gewoon bij maar die doet dan een beetje zijn ding en is er gewoon bij. (helpen lukt niet want dat is hij er weer niet even).

Nou daarachter over de breedte zit een heel groot rechthoekig wedstrijd zwembad wat heeel erg koud is. In mijn droom zwem ik daar wel vaak in en durf ik dat ook omdat het maar een simpel zwembad is zonder rare fratsen. Er is nog nooit iets engs in gebeurd. Het is wel heel erg diep en koud en ik vind het niet leuk om daar te zwemmen maar het is nog wel oké. Dit is het enige zwembad waar niet veel mee aan de hand is. Wel is de bodem heel erg donkerblauw met heel veel kleine tegeltjes en het zwembad is verdeelt in banen met touwen. Dit zie je ook bij baantjes zwemmen bij zwembaden en dat is hier dan ook. De mensen die bij me zijn (soms man en zoon, soms vader en gezin van vroeger, soms weet ik veel wie) zwemmen dan volop door het hele zwembad heen. Ik blijf een beetje angstvallig bij de kanten zwemmen en bij het minst diepe stuk..

Links van het grote, koude zwembad is er een wildwaterbaan buiten dat ook een klein stukje binnen doorloopt. Er loopt zeg maar een boog binnendoor en hier stap je in door middel van een trapje. Het ziet er niet uit als het begin van de baan maar je stapt gewoon in. Een halve cirkel is dat dus en dan heb je heel veel raamwerk wat verdeelt is met kleinere ruiten. Daardoor kijk je dan na buiten en zie je de rest van de baan. Hij is eigenlijk niet zo heel erg lang of eng maar met een aantal kronkels en dan ben je er al “bijna”. Ik wil hier nooit in want ik vind het einde mega eng. De baan is niet heel erg wild maar wel met een sterke stroming en gewoon niet fijn. Door de sterke stroming moet je hem perse helemaal afleggen als je er eenmaal in bent en je kunt er niet tussentijds uit. Soms dan moet ik er gedwongen in maar vaak kan ik het met mijn gedachten ook wel tegen houden. Het lijkt alsof het zwembad aardiger tegen mij aan het worden is en ik niet meer meteen erin getrokken wordt. Vroeger was dit wel zo. Daarom zijn deze dromen denk ik ook langer dan vroeger. Vroeger schrok ik vaak snel wakker omdat er wat engs gebeurde maar nu maak ik er meer mee en weet ik meer details van het geheel. Het meest nare aan deze baan is op het einde want dan is er een zwarte, donkere tunnel van ongeveer een meter of 8 lang en die vult zich bijna helemaal met water. Als je dan de baan aflegt dan moet je hier dus ook doorheen of je dat nu wilt of niet. Het is er pikkedonker, je moet je adem inhouden en er lijkt geen einde aan te komen. Als je het gevoel hebt dat je bijna gaat stikken dan ben je op het einde. Soms is hij niet helemaal gevuld met water en dan heb ik een meevaller. De baan eindigt in een rond half diep badje waar je zeg maar heel snel wordt uitgespuugd door de tunnel. Als je in die tunnel zit lijkt het heel lang te duren (dat je, je adem in moet houden) maar het gaat ook weer heel snel en je wordt in het badje gepleurd.

Ten slotte zit er aan de linkerkant van het kinderbad nog een stroomversnelling. Maar dan een hele ruwe. In het midden is zeg maar een soort van eiland met tegeltjes en is eigenlijk niks (0 aankleding of rotsen). Daaromheen loopt dan die stroomversnelling in een grote ovale ronde. Vaak gaat deze mega hard en klap je tegen de zijkanten op. Je wordt ruw onderwater geduwd met golven die over je heen gaan en je moet naar adem snakken. Het lijkt een hele wilde rivier maar ik kom er vaak wel ongeschonden uit want ik ga hier liever in dan in de wildwaterbaan omdat ik alles kan overzien. Mijn man, zoon of andere mensen die bij me zijn vinden deze baan helemaal geweldig en ik begrijp dat dan niet in de droom.

Het zwembad is niet echt subtropisch aangekleed alleen het grot gedeelte/kinderbad ziet er nog wel leuk uit. Het ziet er een beetje basic uit met heel erg veel kleine, witte tegeltjes. Het oogt niet heel erg gezellig maar ook weer niet heel erg duister. Mijn dromen over dit bad gaan echt verschillende kanten op. Soms de horror kant, angst kant, maar ook gewoon de niet leuke maar niet dood eng kant. Als het een beetje normaal blijft in deze dromen dan zie ik de meeste details. Ik vind het zelf best vreemd dat ik altijd over dit zwembad droom. Mijn brein heeft hem zelf gemaakt en samen gesteld. Op het eerste gezicht als je er bent lijkt het bad helemaal niet duister want dat gebeurd pas als je in de water attracties gaat. Dan wordt je als het ware verrast.

Als ik weer weg ga uit dit zwembad (mits het niet op horror of heel eng is uitgelopen en ik niet wakker ben geschrokken) moet ik weer langs dat 1ste voorbad. Dat vind ik dan eng maar meestal lukt me dat gewoon. Vaak kan ik het stijgende water en golven met mijn gedachten besturen zodat het net gebeurd als ik voorbij ben. Ik kijk dan achterom en zeg vaak in mijn hoofd ja nu mag je want ik ben voorbij. Dan zie ik het gebeuren maar kan ik snel wegwezen (de deur is dan weer open gegaan) en ga ik terug naar ons huisje of de gekke camping.

Terwijl ik dit verhaal heb beschreven voel ik bij bepaalde stukjes een enorm zenuwachtig gevoel in mijn onderbuik. Het lijkt alsof ik het gevoel dan weer terug haal wat ik dan in mijn dromen heb. Het voelt best wel raar om op te schrijven wat voor fantasie “zwemparadijs” er in mijn hoofd zit. Ik ben in mijn leven als kind en volwassene bij best veel zwembaden geweest maar echt nooit bij een zwembad wat hier exact op lijkt. Het lijkt een verzameling in mijn hoofd. Ik zal vroeger als kind misschien van dingen zijn geschrokken + veel fantasie. In het echt hou ik ook absoluut niet van hele diepe baden en ervaar ik ook angst bij wildwaterbanen en glijbanen. In mijn dromen lijkt dit gevoel wel 100x versterkt en onrealistisch. Ik ga echt wel zwemmen en vaak ook gewoon in die banen. (Als mijn man eerst een keer gaat en mij verzekert dat hij niet eng is en te doen is) :-).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *